Online boekhouden, waar moet je rekening mee houden?

Online boekhouden, helemaal van deze tijd! Bij iedere organisatie zullen dezelfde problemen ontstaan. Verdwenen of verfrommelde bonnen en facturen, bureaus liggen vol en de boekhouder is alleen bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur. Wat ga je nu doen? Wachten tot de kabouters het komen oplossen óf je kiest voor een volledig online boekhoudprogramma waar alles geordend is?

Je leest dit bericht waarschijnlijk omdat je op zoek bent naar een programma voor het online boekhouden. Het is een eenvoudige manier om alles te ordenen en te regelen zonder in de problemen te komen.

Enkele voordelen van online boekhouden:

Flexibiliteit: je kunt altijd en overal werken. Overal waar je een computer en internet tot je beschikking hebt kunt je inloggen. Hierdoor kun je op iedere plaats werken wat veel vrijheid biedt.

Bespaart tijd: met online boekhouden hoeven de gegevens maar eenmalig te worden ingevuld. Ze kunnen automatisch worden verwerkt in bijvoorbeeld een jaaroverzicht.

Koppeling: een online boekhoudprogramma kan gekoppeld worden met internetbankieren. Dit is handig voor de in- en uitgaande facturen of bijvoorbeeld een kassasysteem.

Back-up: er worden automatische back-ups gegenereert, hierdoor kun je je administrwatie niet meer kwijtraken en is het altijd veilig.

Samenwerking: meerdere collega’s kunnen samenwerken in het boekhoudsysteem. Zo heeft iedereen inzicht in wat voor hen van toepassing is.

Enkele nadelen van online boekhouden:

Abonnementen: vaak zit je voor een bepaalde tijd vast aan een abonnement. Er bestaan wel gratis versies maar die hebben minder functies en mogelijkheden om je volledig te vooerzien.

Veiligheid: uiteraard is het veilig en wordt er geregeld een update uitgevoerd. Daarnaast moeten wachtwoorden regelmatig worden vervangen. Echter is het mogelijk dat een programma wordt gehackt, dit maakt het kwetsbaar.

Altijd online: het online boekhouden werkt altijd online. Dit betekent dat internet altijd noodzakelijk is om het programma te laten werken.

Vertrouwen: omdat het een complex programma is moet je vertrouwen hebben in de softwareleverancier. Zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid en dat de gegevens zijn afgeschermd voor derden.

Inscannen: rekeningen die met de post gestuurd zijn moeten worden ingescand. Dit is wel zo handig om alles op één plaats online te bewaren.

Belangrijk is om erop te letten dat je boekhoudprogramma gemakkelijk kan worden aangesloten op de andere bedrijfssystemen. Zelf ben ik ervan overtuigd dan online boekhouden veel efficiënter werkt dan offline boekhouden. Ook online boekhouden heeft enkele nadelen, echter vallen deze in mijn beleving weg tegenover de voordelen. Wij zijn helemaal voor het online boekhouden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *